Hartstilstand; wat betekent het?

De overlevingskans bij een hartstilstand wordt aanzienlijk verbeterd door snel in te grijpen. Dit onderstreept de noodzaak van algemene bewustwording, training in, het herkennen van en reageren op een hartstilstand. Deze blogpost leert u de tekenen van een hartstilstand te herkennen en eerste hulp te verlenen bij een hart-of circulatiestilstand.

Wat veroorzaakt een hartstilstand?

Verlies van bloedtoevoer naar de hersenen is de directe oorzaak van een hartstilstand. Als de pompfunctie van het hart stopt resulteert dit in een gebrek aan zuurstofrijk bloed dat de vitale organen bereikt. Het slachtoffer zal plotseling niet meer reageren (flauwvallen) en de hartslag wordt onhoorbaar. Ondanks het abrupte karakter van de hartstilstand, zijn er enkele symptomen die vooraf kunnen gaan.

Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. Soms gaat aan een hartinfarct een periode van pijn op de borst vooraf. Dus wees hier alert op.

Voelt u zocht minder sterk dan normaal en bent u licht in uw hoofd? Dan kan dit wijzen op een voorteken van een hartstilstand. Belangrijk is dat u eerst goed eet en even uw lichaam ruist geeft. Gaat het gevoel niet weg? Bel dan met de huisarts of 112. 

Pijn op de borst dat door het hart wordt veroorzaakt wordt ook wel Angina genoemd. Angina uit zich het meest door een samensnoerende pijn midden op de borst, die vooral bij mannen vaak uitstraalt naar de binnenkant van de linkerarm. Maar angina pectoris wordt niet altijd als zeer pijnlijk ervaren, soms gaat de klacht niet verder dan een drukkend gevoel.

Wanneer u voor een langere periode last hebt van een tekort aan energie dan kan dit een symptoom zijn van een hartprobleem. Deze symptomen gaan vaak samen met andere symptomen. 

De dokter kan vragen wanneer de hartkloppingen zich voordoen. Dan kan het handig zijn dat bij te houden en op te schrijven! Zodat je een overzicht hebt. Schrijf ook op wat er tijdens of vlak voor zo’n hartklopping nog meer gebeurde.

Het eerste en vaak enige symptoom van plotselinge hartstilstand is bewustzijnsverlies (flauwvallen) als gevolg van een tekort van bloed naar de hersenen. Op dat moment is er ook geen hart- of polsslag te voelen.

Overlevingskans hartstilstand

De kans op het overleven van plotselinge hartstilstand neemt elke minuut die verstrijkt zonder een levensreddende schok af met 7-10%. Het goede nieuws is dat directe behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) met een Lifepad en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) levensreddend kan zijn. In feite is gebleken dat defibrillatie 95% of meer van de gevaarlijk snelle hartritmes heeft gestopt.

Hartstilstand voorkomen

Wekelijks zijn er 300 slachtoffers die door hartstilstand overlijden. Dit gebeurt in de meeste gevallen totaal onverwacht. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om gevaarlijke ritmestoornissen eerder op te sporen en te behandelen. Dit is de enige manier om toekomstige hartstilstanden te voorkomen. De Hartstichting stimuleert mensen om te leren reanimeren en zich aan te melden als burgerhulpverlener of BHV-er.

​Een hartstilstand wordt veroorzaakt door ritmestoornissen in de hartkamer, kamerfibrilleren. Om ernstige gevolgen te voorkomen, moeten mensen met een groot risico op deze ritmestoornissen op tijd behandeling krijgen. Dit kunnen medicijnen zijn of een ICD, die het hart een schok toedient als de ritmestoornis optreedt.

Er zijn veel erfelijke afwijkingen ontdekt die dodelijke hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Door erfelijke dragers op te sporen en vroegtijdig bescherming te bieden kunnen toekomstige hartstilstanden voorkomen worden.

Wanneer iemand last heeft van vernauwingen of verhoogde kansen bloedproppen, dan is medicatie vaak de enige mogelijkheid om dit risico te beperken. Echter zijn er ook aanwijzingen dan medicatie zoals antibiotica en antidepressiva, iemands hart vatbaarder kunnen maken voor hartritmestoornissen.  

Agnina Pectoris is de medische omschrijving van pijn in de borst. Pijn in de borst kan verschillende oorzaken hebben. Niet alle pijn op de borst

Bij een circulatiestilstand is de bloedstroom gestopt. Een circulatiestilstand wordt aangegeven door bewusteloosheid van de patiënt met een zeer lage bloeddruk. Dit kan verschillende oorzaken

De betekenis van reanimeren is het (opnieuw) opgang brengen van uw hart en ademhaling. Om de ademhaling opgang te helpen zijn er drie verschillende methodes,